Recension för "Welcome to the Rileys" på HD.se
I rollistan: James Gandolfini, Melissa Leo, Kristen Stewart.
Längd: 1 tim, 50 min.
Röda Kvarn, Helsingborg
Betyg: 2
"Welcome to the Rileys" sänder tydliga "amerikansk independentfilm"-film signaler, även om man inte ska bedra sig: regissören Jake Scott backas upp av pappa Ridley Scott och farbror Tonypå produktionssidan.
Hur som helst förstår vi snabbt, att här handlar det om vanliga människor och deras relationer, kriser och vardag.
Anslaget är lätt teatralt, berättelsen rejält tillspetsad. Två av huvudrollerna spelas av riktiga skådespelare, kända sådana, men de är ändå inte filmstjärnor som ängsligt vårdar sitt varumärke. Och deras prestationer ska läggas på filmens pluskonto.
Paret som handlingen kretsar kring, Lois och Doug Riley, spelade alltså av Melissa Leo, som var fantastisk i "Frozen river" häromåret, och James Gandolfini alias Tony Soprano. Sedan deras dotter tragiskt dog håller sorgen hela deras liv i ett järngrepp. Lois torgskräck begränsar henne till en snäv bana runt förortsvillan i New Jersey, och hon håller i sin tur Doug som i en lina runt sig.
Allt förändras när Doug gör en utbrytning och åker på affärsresa till New Orleans. På en klubb träffar han den unga Mallory (Kristen Stewart från Twilight-filmerna), som rymt hemifrån och lever på att strippa och prostituera sig.
Trots att filmen på ett motsägelsefullt sätt högexponerar Mallorys kroppsliga företräden, är det fadershjärtat som vaknar hos Doug. Han blir mer eller mindre ett plåster på flickan, flyttar in i hennes unkna lägenhet och börjar renovera både det som rör sig och det som inte gör det. Att Mallory spjärnar emot gör honom bara ihärdigare.
Hur rörande Dougs enorma behov av att få vårda än är, så är hans beteende och hela situationen för underlig för att det ska gå att svälja.
Han verkar faktiskt lite sjuk i huvudet på ett sätt som inte bara kan komma ur sorg. Det blir inte mindre konstigt när Lois tar sig ur sin egensnickrade bur och ansluter sig.
Manuskonstruktionen är så tydlig att den gnager sönder all inlevelse. Inget blir bättre av ett symbolspråk som ställer det blodfulla New Orleans mot ett nordligt präktigt suburbia, och på ett ytterligt grumligt sätt speglar den trasiga Mallorys utåtagerande sexualitet i Lois pryda moderlighet.
Kommentarer
Trackback